Разширени вени – лекуване благодарение на кинезитерапия

kinesitherapyОт разширени вени стандартно боледуват мъже и жени, чиито професии са придружени с по-продължително стоене прав – именно те са продавачи, фризьори, аптекари, бармани и други. През времето на бременността също могат да се получат разширени вени – заради статичното обременяване. Какво представляват всъщност? Вените са кръвоносни съдове, отвеждащи кръвта от капилярите обратно до сърцето. Заболяват предимно венозните съдове на краката. Най-често по вътрешната страна на бедрото и подбедриците. Разширени вени се казват още и варици.При невъзможност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, получава се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, усеща се отоци, умора, тежест до глезените и колената и болка и неудобство при вървене. Освен с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лечение с движение. Тя цели :

-цялостно тонизиране на тялото
-нормализиране на цялостното кръвообращение
-ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените
-защита на венозните стени от преразтягане и загуба на еластичност
-отстраняване на тромбоемболични усложнения и поява на възпалителен процес
-намаляване на болковите симптоми и нормализиране на функцията на крайниците

Удобно за пострадалите от разширените вени е да тренират бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с велоергометър.

Не препоръчителни са: тренировка с тежести, застояване в изправено положение, усилия с продължително задържане на дишането.

Кинезитерапията включва дейности, като започват от малки към по-големите стави. 1-во тренираме малките стави. Примерно тренировка с въртене на глезените, точно след това се преминава към големите стави – тази на коляното – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с вдигната горна част на тялото) се повдига крак нагоре и се прибира обратно. Използват се и общоразвиващи физически упражнения – за абсолютно цялото тяло.

Упражненията е хубаво да се вършат от много различни стартови положения.

Препоръчително е да се сменя и височината , на която е стъпил единия крак – върши се упражнение с поставени 1 или 2 възглавници под него, след това възглавниците се премахват и се прави същото упражнение .

За профилактика на разширени вени се препоръчва сутрин преди да станете да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се задържат по-дълго време, тъй като точно това води до намаляване тонуса на мускулната маса на долни крайници.

Хубаво е да се измъкнем от мързеливия начин на живот.Наистина трябва да бъдем по-активни – да не заседяваме много често пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е незаместима и допринася много повече удоволствие от един виртуален свят!

Сайта ни: http://pbioc.com/bg/therapy/procedures/